Riva innervägg – en guide

Vill du skapa en mer öppen planlösning i ditt hem? Eller vill du flytta en vägg, det vill säga bygga den på ett nytt ställe? Då kan du behöva riva en innervägg – här är en matnyttig guide där vi beskriver hur du river en innervägg på ett effektivt och säkert sätt.

Hem med öppna planlösningar har varit mycket populära på senare år. Det ger hemmet en mer expansiv atmosfär, ger större flexibilitet när det handlar om inredning och det blir enkelt att skapa en ljus och fin känsla i hemmet,

Kontrollera att väggen inte är bärande

Men som sagt, för att skapa denna öppenhet kan du behöva riva en vägg eller två. Det kan vara en skrämmande uppgift, men med de rätta kunskaperna och rätt utrustning så går det oftast bra. Men innan det är dags att börja riva är det mycket viktigt att först kontrollera att det inte är en bärande vägg. 

En bärande vägg stöder så kallad strukturerad belastning. Denna belastning kan bestå av en annan vägg, en takkonstruktion eller något annat. Att riva en bärande vägg är alltså en risk, i värsta fall kan det leda till att hela bostaden kollapsar. Därför är det viktigt att du installerar en annan tillräckligt robust struktur om du ska riva en bärande vägg. 

Detta är tecken på att en vägg är bärande:

  • Väggen är som regel mer än 100 millimeter tjock.
  • Den är ofta av tegel, betong eller lättbetong.
  • Om takstolar eller annat vilar på den är den bärande. Detta kan man ofta se ovanför isoleringen om du klättrar upp på vinden.
  • Om en vägg är parallell med takåsen så stöttar den troligen takstolar eller bjälklag. 

När du har konstaterat att väggen inte är bärande och att det inte finns några viktiga ledningar i den så går det att riva den. Börja med att demontera eventuella dörrar. Häng av dörrbladet, bänd loss fodren på båda sidor, såga av infästningsspikar i springan mellan karmen och väggen. Om det är karmskruvar så måste de skruvas upp. 

Hur du sedan angriper väggen beror på hur den är byggd. Om du vill bevara materialet så måste du vara mer försiktigt.

Såga upp spår i väggen

En träregelvägg som är klädd med skivor river man enklast genom att säga upp ett par horisontella och/eller vertikala spår på väggens ena sida. Det är viktigt att du ställer in sågen så att du bara sågar igenom skivorna.

Riv sedan ner skivorna och kontrollera var elinstallationerna finns. Vissa väggar är fyllda med mineralull, sådan kan sparas till en ny vägg. Såga även av reglarna så att de är lätta att få bort. Om dessa ska bevaras kan du bända loss dem med en kofot. Stålreglar kapas med metallsåg eller en stark plåtsax. Skenor som sitter i tak, vägg och golv kan skruvas loss. 

När dessa uppsågningar av väggen är klara kan du gå lös på den med kofot, slägga och hammare eller andra lämpliga tillhyggen. Skydda väggen intill när du bänder, så undviker du märken.

Håltagning, sanering, VVS, transport – vi är med dig genom hela ditt projekt
21 Nov 2022