Rörinspektion med kamera – så fungerar det

Är du orolig för skicket på dina rör, ledningar och avlopp? Ett bra sätt att få bättre kontroll på hur rören mår är en rörinspektion med kamera. Här berättar mer om hur detta fungerar.
Det finns tre huvudanledningar till att göra en inspektion av rör. Det kan dels vara ett akut problem när det är totalt stopp eller något som har gått sönder. Det kan även vara i förebyggande syfte för veta om något behöver bytas ut innan det uppstår större problem. Vid renoveringar är det också bra att göra en rörinspektion för att kartlägga hur rörsystemet ser ut och kunna planera bättre för framtiden.

Rörinspektion ger bästa bilden av rörens skick

En inspektion av rör med modern och avancerad kamerateknik ger den bästa tänkbara bilden över skicket på rör och stammar. Med hjälp av kameran filmas avlopp och rör som befinner sig inomhus i fastigheter. Inspektionen ger sedan svar på vilka åtgärder som kommer att behövas – kanske relining eller ett helt stambyte. Ett utmärkt sätt för kunden att spara tid och pengar på rörinspektionen.

Fokuserar på rörets insida

Den lilla rörliga och flexibla kameran fokuserar på rörets hela insida i 360 grader och resultatet sparas automatiskt i digitalt format. Denna dokumentation består av en film och en textbaserad genomgång av rörets skick. Det är en enkel, snabb och billig åtgärd, inte minst om man betänker de stora summor som en vattenskada kan kosta. Bristerna kan upptäckas i god tid och de rätta åtgärderna utförs innan det blir riktigt besvärligt.

Arbetet utförs med hjälp av en inspektionsbuss utrustad med avancerad och fjärrstyrd kamerautrustning. Det går att besiktiga de flesta rördimensioner med denna teknik, allt från 50 mm till 1,6 meter.

Satellitkamera inspekterar anslutningar

I systemet kan det även ingå en satellitkamera som kan utföra inspektion på anslutande rör och kopplingar. Från en huvudledning kan man alltså svänga av och filma den privata villaägarens avloppsanslutning. Det går också att använda laserteknik för att kontrollera rörens ovalitet (rundhet). På detta sätt kan man se om det finns inbuktningar och ojämnheter i röret. Sådana kan uppstå på grund av att stenar och annat fastnat i röret.

Kameraoperatörerna bör vara auktoriserade rörinspektörer och utbildade via STVF (Sveriges TV‑inspektionsföretag, som ingår i den Skandinaviska organisationen SSTT).

Håltagning, sanering, VVS, transport – vi är med dig genom hela ditt projekt
9 Aug 2022